Thursday, April 8, 2021

Worksheet on Transformation of sentences

 

Transformation of sentence for SSC/HSC Examination

1.      Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)Amina wrote a letter to her mother yesterday.(passive) (b) She told her mother to send TK.1000 to buy some books.(complex) (c)In the letter, she told her that she should not worry about her studies.(simple) (d)Her mother offer writes to her.(interrogative)(e)She feels that her mother is better than all other mother in the world.(superlative)
Ans:(a)Yesterday a letter was written to her mother by Amina .(b)She told her mother to send TK. 1,000 so that she could buy some books.(c)In the letter she told her not to worry about her studies.(d)Doesn’t her mother often write to her ?(e) She feels that her mother is the best mother in the world.
2.      Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)As her husband had no land, he used to work on other people’s land.(Compound) (b)With great effort they married their two daughters off when they reached teenage.(Simple) (c) Her only son went to town for earning his livelihood. (complex).(d)Years of malnutrition and deprivation made them look older. (passive) (e)Very few women were as need as Ayeshea Begum.(Superlative)
Ans:(a)Her husband had no land and he used to work on other people’s land. (b)With great effort, they married their two daughter off at their teenage.(c)Her only son went to town so that he could earn his livelihood.(d)They were made look older for years of malnutrition and deprivation. (e)Ayesha was the most needy women.
3.      Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)It begets only the worst. (Negative).(b) Anger is one of the most inhuman vices. (positive). (c) So, we should control it for our own sake. (Passive). (d) He who is taken by anger causes a lot of troubles .(Simple). (e)Realizing it, we should to be emotionally balanced.(Complex)
Ans:(a)It begets nothing but the worst.(b)Very few vices are as inhuman as anger.(c) So, it should be controlled for our own sake. (d) He, being taken by anger, causes a lot of troubles.(e) We should try to be emotionally balanced which we should realize.
4.      Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)My friend invited me to pay a visit to cox’s Bazar.(Interrogative) (b) I gladly accepted the invitation.(passive) (c)When I reached there, my friend received me cordially.(compound)(d)I was very glad to see the sea-beach.(Exclamatory) (e)It was one of the most memorable journeys in my life.(positive)
Ans:(a)Didn’t my friend invite me to pay a visit to Cox’s Bazar?(b)The invitation was gladly accepted by me. (c)I reached there and my friend received me cordially.  (d)How glad I was to see the sea beach!(e)Very few journeys in my life were as memorable as it.
5.      Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)E-mail is a computer based messaging system.(Complex)(b)It eliminates the time spent in establishing phone calls.(Interrogative) (c) It is cheaper than telephone calls. (passive) (d)It takes only a few seconds to transmit a massage from one country to another.(Negative)(e)But even here people use commercially operated e-mail facilities for important purposes.(Passive)
Ans:(a)E-mail is a messaging system which is based on computer.  (b)Doesn’t eliminate the time spent in establishing phone calls? (c)Telephone calls are not as costly as it.(d)It doesn’t take more than few seconds to transmit a message from one country  to another (e) But even here commercially operated e-mail facilities for important purposes are used.
6.      Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
There are two ways of developing competence in a language-acquiring the language or learning it.(a)acquiring a language is more successful then learning.(Positive)(b) Teachers encourage the learners of a second language to practice the language.(Passive) (c)Students who wish to acquire proficiency in a language should practice the language.(Simple) (d)Communicative competence can be achieved in a short-time.(Interrogative without changing meaning).(e) A language learner must shake off reticence and he is sure to succeed in his effort.(Complex). 
Ans:(a)Learning a language is not as unsuccessful as acquiring .(b)The learners of a second language are encouraged by teachers to practice the  language.  (c) Students wising to acquire proficiency in a language should practice the language.(d)Can communicative competence not be achieved in a short time? (e)A language learner must shake off reticence so that he will be sure to succeed in life.
7.      Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)Cox’s Bazar sea-beach is the longest sea-beach in the world. (Complex) (b) It is one of the most beautiful sea-beaches in the world. (Positive) (c) It is called pleasure seekers paradise. (Active) (d)The visitors go there for enjoying natural beauties. (Compound)  (e) Those who become tired may go to relax there. (Simple)
Ans:(a)It is Cox’s bazar   sea beach which is the longest sea beach in the world.   (b)Very few sea beaches in the world are as beautiful as it. (c)People call it pleasure seeker’s paradise.(d)The visitors go there and enjoys natural beauties.(e)Tired people may go  to relax there.
8.      Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
Frugality is a good habit. (a) A man who is frugal does not like to spend money without seasons.(simple) (b)The target of a frugal man is to save money for future.(complex). (c) Everyone can practice frugality to make a well-planned family. (Passive). (d)As a frugal man can save money, he can spend it in time of crisis easily .(Compound).(e) A frugal man is happier than a a prodigal man (positive).
Ans:(a)Yesterday a letter was written to her mother by Anika .(b)She told her mother to send TK. 1,000 so that she could buy some books.(c)In the letter she told her not to worry about her studies.(d)Doesn’t her mother often write to her ? (e)She feels that her mother is the best mother in the world.
9.      Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)Water, an important element of environment, is polluted by various ways.(Complex) (b)The water which is pure is necessary for us.(simple) (c) Man pollute water  by throwing waste in it.(compound) (d)The farmers use water in time of cultivation largely.(Passive) (e)It is one of the most important elements of all living beings.(Positive)
Ans:(a)Water which is an important element of environment is polluted in many ways.(b)Pure water is necessary for us.(c)Men throw waste in water pollute it.(d)Water is used in time of cultivation largely by the farmers.  (e)Very few elements of all human beings are as important as it.
10. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)Water, an vital element of environment, is polluted by various ways.(complex) (b)When rain and flood wash away some of these chemicals, they get mixed with water.(Simple). (c) Mills and factories also pollute water. (Passive).(d)Water vehicles pollute rivers by dumping oil, food waste and human waste into them.(compound).(e)Thus water is contaminated by various kinds of waste and filth .(active).
Answer :(a) Water which is an important element of environment is polluted in many ways .  (b)Pure water is necessary for us . (c)Men throw waste in water pollute it . (d)Water is used in time of cultivation largely by farmers. (e)Very few elements of all human beings are as important as it .   
11. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)But at last God took pity on him.(Make it negative without changing the meaning) (b)One day the old sailor was watching the water snakes swimming round the ship.(Passive) (c)He was filled with a strange wonder.(Active) (d)At once the dead albatross fell from his neck into the sea and the old man fell into a deep sleep.(Complex) (e) When he woke up, it was raining.(simple).
Answer:(a)But at last God could not but take pity on him . (b)One day a water snake were being watched swimming round the ship by the old sailor.(c)A strange wonder filled him . (d)As soon as the dead albatross fell from his neck into the sea, the old man fell into a deep sleep .(e)It was raining at the time of his waking up.
12. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
a)The birds that come to our country in winter are called migratory birds.(simple) (b) In winter the weather is too cold for them to live in the north.(complex) (c)They find a better shelter in Bangladesh.(Passive) (d) We must protect them.(negative) (e)Migratory birds run faster than the dove.(positive)
Answer:(a)The birds coming to our country in winter are called migratory birds . (b)In winter the weather is so cold for them that they can not live in the North. (c)A better shelter is found in Bangladesh by them. (d)We must not kill them or, we can not protect them. (e)The dove can not run as fast as migratory birds.    
13. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)Cricket is very exciting game.(Exclamatory)(b) People of all ages enjoy this game. (Passive) (c) At present cricket is the most popular game in our country.(Positive) (d) Bangladesh is one of the weakest test playing countries .(Comparative) .So most of the people do not like watching test cricket.(e)They are fond of watching ‘twenty-twenty’ cricket. (Interrogative)
Answer:(a)Cricket is a game which is very exciting . (b)This game is enjoyed by people all over the world very much. (c)At present cricket is more popular than any other game in our country. (d)It is a very costly game and young men and children get a great deal of delight playing it . (e)Alas! the performance of Bangladesh Cricket team is not up to the mark . 
14. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)Very few insects are as busy as a bee.(Comparative) It is known as an industrious creature. (b)It lives together.(Negative) (c)It flies from flower and collects honey.(Simple) (d)It stores in the hive.(Passive) (e)In winter, it remains idle but it works hard in spring.(complex)It leads a disciplined life.
Answer:(a)The bee is busier than most other insects .(b)It does not live separately. (c)Flying from flower to flower it collects honey.(d)Honey is stored by in the hive by it. (e)Though it remains idle in winter, it works hard in spring.
15. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)The national memorial which is situated at Savar is a symbol of nation’s respect.(Simple)(b) Standing in front of the graves we bow down our heads.(Compound)(c) The towers symbolize the loftiness of the spirit of the martyred freedom fighters. (Interrogative) (d) We always remember their memories.(Negative) (e) Everyday many people go to visit it.(Interrogative)
Answer:(a)The National Memorial at Savar is a symbol of nation’s respect. (b)We stand in front of the graves and bow down our heads. (c)Don’t the towers symbolize the loftiness of the spirit of the martyred freedom fighters? (d)We never forget their memories. (e)Don’t many people go to visit it everyday. 
16. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)He is considered the greatest physicist after Einstein.(Active)(b)In 1979 he joined Cambridge University.(Complex) (c)When he was thirty two years old, he received the prestigious Albert Einstein award.(Simple) (d)He wrote a book explaining the cosmology for general public.(Compound)(e)He is one of the greatest scientists in the present world. (Positive)
Answer:(a)people consider him the greatest physicist after Einstein. (b) It was 1979 when he joined Cambridge University. (c) At the age of thirty two, he received the prestigious Albert Einstein award. (d) He wrote a book and explained cosmology for general public. (e) Very few scientists in the present world are as great as he .
17. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
Raju is a good boy. (a)I do not know his fathers name. (Complex) (b)But I know the place where he was born.(Simple) He is an active man.(c)Though he is poor, he is honest.(Compound)(d)He is the best player.(Negative)(e)What a simple life he leads1!(Assertive) 
Ans:(a) I do not know what his father’s name is.(b)But I know his birth place.  (c)He his poor but honest. (d)No other player is as good as he.(e)He leads a very simple life.
18. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
It was a hot summer day.(a)A cunning fox was passing through a forest. (Complex) . (b) The fox was thirsty and was looking for water.(Simple)(c)It could not find any source of water.(e)It seemed to the fox that it was the happiest animal in the world .(Comparative) 
 Ans(a)A fox which was cunning was passing through a forest. (b)The thirsty fox was looking for water.(c)Any source of water could not be found by it.(d)Didn’t hr feel very helpless?(e)It seemed to the fox that it was happier than any other animal in the world.
19. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)Once a cook roasted a duck for his master. (Passive) (b)The roast looked so delicious that the cook could not resist the temptation. (Simple) He ate one of the drumsticks. (c)When his master sat down to eat, he quickly noticed the missing drumstick.(Compound) (d)The master enquired of the missing leg. (Interrogative) (e) But the cook told him that this duck had only one leg .(Negative) 
  Ans(a) Once a duck was roasted by a cook for his master.(b)The roast looked too delicious for the cook to  resist the temptation.(c)His master sat down to eat and  at that time he quickly noticed the missing leg.(d)The cook told him that the duck did not have more than one leg.(e)The cook insisted on the duck’s having only one leg.
20. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)Health is wealth.(complex) (b)A healthy poor man is happier then a sick moneyed   man. (Positive)(c)When a healthy man is an asset to his family, an unhealthy man is a liability. (Compound) (d)He can succeed in life. (Interrogative) (e)Everybody must be conscious of health.(Negative)
Ans(a) It is health which is wealth.(b)A sick moneyed man is not as happy as healthy poor man.(c)A healthy man is an asset to his family and an unhealthy man is a liability.(d)Can’t he succeed in life?(e)Everybody cannot but be conscious of healthy .
21. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)Long long ago there was a king who was very wise .(Make it simple) (b)People called him wise Solamon.(passive) (c)Actually, at that time he was the wisest of all. (Comparative) (d)There was another ruler also named queen of Sheba.(Compound) (e) One day she thought Solomon’s wisdom should not remain untested.(complex)
Ans (a)Long long  ago there was a wise king.(b)He was called wise Solomon by people. (c) Actually, at that time he was wiser than all.(d)There was another ruler and her name was queen of Sheba.(e) One day she thought that Solomon’s wisdom should not remain untested.
22. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
Adulteration is the act of making any commodity impure by admixture of other or baser ingredients.(a)This admixture may corrupt the original commodity.(Passive)(b)The value or the effectiveness of the finished product is destroyed by adulteration.(Active) Adulterated foods and beverages cause a serious health hazards.(c)We have laws and law-enforcing agencies to stop the dishonest businessmen.(Complex) (d) Their effort has been proved ineffective since adulteration of foods and other commodities is on the increase.(Compound) (e)It is strong public awareness which is essential for the fight against adulteration.(Simple)
Answer:(a)The nature of the original commodity may be corrupted by this admixture. (b)Adulteration destroys the value or the effectiveness of the finished product.(c)We have laws and low enforcing agencies which can stop the dishonest businessmen.(d)Adulteration of foods and other commodities is on the increase and their effort has been proved ineffective.(e) Strong public awareness is essential for the fight against adulteration.
23. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)Day to day life in Dhaka is expensive.(Negative).(b) People living below the poverty line leads a miserable life.(Complex).(c)Price hike is one of the biggest problems for them. (Positive).(d)The government has taken necessary measures to keep the price hike under control. (Passive) . (e)The people who are greedy, are responsible for price spiral. (Simple).
Ans: (a) Day to day life in Dhaka is not cheap.(b)People who live below the poverty line lead a miserable life. (c)Very few problems are as great  as price hike for them.(d)Necessary measure have been taken by the government to keep the price hike under control.(e)Greedy people are responsible for price spiral .
24. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a) Cricket is very exciting game (complex). (b) People all over the world enjoy this game very much (passive). (c) At present cricket is one of the most popular games in our country (comparative). (d) Though it is a very costly game, young men and children get a great deal of delight plying it (compound). (e) It is a matter of sorrow that the performance of Bangladesh Cricket Team is not up to the mark (exclamatory).
Answer: (a) Cricket is a game, which is very exciting. (b) The game is enjoyed very much by people all over the world. (c) At present, cricket is more popular than most other games in our country. (d) It is a very costly game but young men and children get a great deal of delight playing it.  (e) Alas! The performance of Bangladesh cricket team is not up to the mark.
25. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
(a)Robert Frost lives in a small apartment in the capital city Toronto.  (Complex). (b) His wife Catherine loves gardening.(Negative). (c)Toronto is one of the most expensive cities of the world (Positive). His relatives often come to stay with him. (d)They don’t realize the high cost of living in Toronto.(Interrogative).(e)However, he loves his relatives a great deal.(Passive).
Answer: a) In the capital city Toronto Robert Frost lives in an apartment which is small.(b)His wife Catherine is not without the love of gardening.(c)Very few cities of the world are as expensive as Toronto. (d)Do they realize the high cost of living in Toronto? (e)However, his relatives are loved a great deal by him.
26. Read the following passage and transform the underlined sentences as directed in brackets.
The name of our motherland is Bangladesh. It is a land of rivers. (a) The Jamuna is one of the biggest rivers in Bangladesh.(Comparative) (b)When it is summer, it becomes emaciated.(Simple)(c)During the rainy season, it assumes a terrible shape. (complex) (d)Everybody knows it. (Interrogative) (e)Tourists from home and abroad visit its shore.(Passive)
  Ans (a)The Jamuna is bigger than most other rivers in Bangladesh. (b)It becomes emaciated  in summer.(c)When it is rainy season , it assumes a terrible shape.(d)Who does not know it?(e)Its shore is visited by tourists from home and abroad.
27. Transform the following sentences as directed
(a) Pahela Baisakh is undoubtedly the most celebrated festival in Bangladesh (Complex). (b) It is the day of the year when the roads get so jam packed.(Simple).(c)Almost everyone enjoys the day in his own way. (Passive). (d) Although I hate gathering, I enjoy activities of the flood of massive this day .(Compound). (e) How enthusiastic the people look on this day. (Assertive).
Answer: (a) It is Pahela Baisakh which is undoubtedly the most celebrated festival in Bangladesh. (b) On this day of the year the roads get so jam-packed. (c) The day is enjoyed by almost everyone in his own way. (d) I hate gathering but I enjoy activities of the flood of masses this day. (e) The people look very enthusiastic on this day.

Transformation of sentences

 Day-to-day life in Dhaka is expensive (Negative). (b) People living below the poverty line leads a miserable life (complex).  (c) Price hike is one of the biggest problems for them (positive). (d) The government has taken necessary measures to keep the price hike under control (passive). (e) The people who are greedy are responsible for price spiral (simple).

Answer: (a) Day to day life in Dhaka is not inexpensive/cheap. (b) People who live below the poverty line lead a miserable life. (c) Very few problems are as big as price hike for them. (d) Necessary measures have been taken to keep the price hike under control by the government. (e) The greedy people are responsible for the price spiral.

57. (a) Cox’s Bazar sea beach is the longest sea beach in the world (complex). (b) It is one of the most beautiful sea beaches in the world (positive). (c) It is called pleasure seeker’s paradise (active). (d) The visitors go there for enjoying natural beauties (compound). (e) Those who become tired may go to relax there (simple).

Answer: (a) It is Cox’s Bazar sea beach which is the longest sea beach in the world. (b) Very few sea beaches are as beautiful as it. (c) People call it pleasure seeker’s paradise. (d) The visitors go there and enjoy the natural beauties. (e) Tired people may go to relax there.

58. (a) Very few insects are as busy as a bee (comparative). (b) It lives together (negative). (c) It flies from flower to flower and collects honey (simple). (d) It stores honey in the hive (passive). (e) In winter, it remains idle but it works hard in spring (complex).

Answer: (a) A bee is busier than most other insects. (b) It does not live alone. (c) Flying from flower to flower, it collects honey. (d) Honey is stored in the hive by it. (e) Although it remains idle in winter, it works hard in spring.

59. (a) Cricket is very exciting game (complex). (b) People all over the world enjoy this game very much (passive). (c) At present cricket is one of the most popular games in our country (comparative). (d) Though it is a very costly game, young men and children get a great deal of delight plying it (compound). (e) It is a matter of sorrow that the performance of Bangladesh Cricket Team is not up to the mark (exclamatory).

Answer: (a) Cricket is a game which is very exciting. (b) This game is enjoyed very much by people all over the world. (c) At present cricket is more popular than most other games in our country. (d) It is a very costly game but young men and children get a great deal of delight playing it. (e) What a matter of sorrow it is that the performance of Bangladesh Cricket Team is not up to the mark.

60. (a) The Jamuna is one of the biggest rivers in Bangladesh (comparative). (b) When it is summer, it becomes emaciated (simple). (c) During the rainy season, it assumes a terrible shape (complex). (d) Everybody knows it (interrogative).

Answer: (a) The Jamuna is bigger than most other rivers in Bangladesh. (b) During summer, it becomes emaciated. (c) When it is rainy season, it assumes a terrible shape. (d) Who does not know it?

61. (a) Pahela Baisakh is undoubtedly the most celebrated festival in Bangladesh (complex). (b) It is the day of the year when the roads get so jam packed (simple). (c) Almost everyone enjoys the day in his own way (passive). (d) Although I hate gathering, I enjoy activities of the flood of massive this day (compound). (e) How enthusiastic the people look on this day (assertive).

Answer: (a) There is no doubt that Pahela Baisakh is the most celebrated festival in Bangladesh. (b) The roads get so jam packed on this day of the year. (c) The day is enjoyed by almost everyone in his own way. (d) I hate gathering but I enjoy activities of the flood of masses this day. (e) The people look very enthusiastic on this day.

62. (a) Robert Frost lives in a small apartment in the capital city Toronto (complex). (b) His wife Catherine loves gardening (negative). (c) Toronto is one of the most expensive cities of the world (positive). His relatives often come to stay with him. (d) They don’t realize the high cost of living in Toronto (interrogative). However, he loves his relatives a great deal (passive).

Answer: (a) Robert Frost lives in a small apartment which is small in the capital city Toronto. (b) His wife Catherine does not hate gardening. (c) Very few cities of the world are as expensive as Toronto. (d) Do they realize the high cost of living in Toronto? (e) However, his relatives are loved a great deal by him.

63. (a) Health is wealth (complex). (b) A healthy poor man is happier than a sick moneyed man (positive). (c) Though a healthy man is an asset to his family, an unhealthy man is a liability (compound). (d) He can succeed in life (interrogative). (e) Everybody must be conscious of health (negative).

Answer: (a) It is health which is wealth. (b) A sick moneyed man is not as happy as a healthy poor man. (c) A healthy man is an asset to his family and an unhealthy man is a liability. (d) Can’t he succeed in life? (e) Mustn’t everybody be conscious of health?

64. (a) I do not know Raju’s father’s name (complex). (b) But I know the place where he was born (simple). (c) Though he is poor, he is honest (compound). (d) He is the best player (negative). (e) What a simple life he leads! (assertive).

Answer: (a) I do not know what Raju’s father’s name is. (b) But I know his birth place. (c) He is poor but honest. (d) No other player is as good as he. (e) He leads a very simple life.

65. (a) Once a cook roasted a duck for his master (Passive). (b) The roast looked so delicious that he cook could not resist the temptation (Simple). (c) When his master sat down to eat, he quickly noticed the missing drumstick (Compound) (d) The master enquired of the missing leg (Interrogative) (e) But the cook told him that this duck had only one leg (Negative).

Answer: (a) Once a duck was roasted for his master by a cook. (b) The roast was too delicious for the cook to resist the temptation. (c) His master sat down to eat and noticed the drumstick. (d) Didn’t the master enquire of the missing leg? (e) But the cook told him that the duck had no more than one leg.

66. (a) Long long ago there was a king who was very wise (simple). (b) People called him wise Solomon (passive). (c) Actually, at that time he was the wisest of all (comparative). (d) There was another ruler also named queen of Sheba (compound). (e) One day she thought Solomon’s wisdom should not remain untested (complex).

Answer: (a) Long long ago there was a very wise king. (b) He was called wise Solomon by people. (c) Actually, at that time he was wiser than all other kings. (d) There was another ruler and she was named queen of Sheba. (e) One day she thought that Solomon’s wisdom should not remain untested.

67. (a) This admixture may corrupt the nature of the original commodity (passive). (b) The value or the effectiveness of the finished product is destroyed by adulteration (active). (c) We have laws and law-enforcing agencies to stop the dishonest businessman (complex). (d) Their effort has been proved ineffective since adulteration of foods and other commodities is on the increase (compound) (e) It is strong public awareness which is essential for the fight against adulteration (simple).

Answer: (a) The nature of the original commodity may be corrupted by this admixture. (b) Adulteration destroys the value or the effectiveness of the finished product. (c) We have laws and law-enforcing agencies that/which can stop the dishonest businessman. (d) Their effort has been proved ineffective and so adulteration of foods and other commodities is on the increase. (e) Strong public awareness is essential for the fight against adulteration.

68. (a) Water, an important vital element of environment, is polluted by various ways (complex). (b) The water which is pure is necessary for us (simple). (c) Men pollute water by throwing waste in it (compound). (d) The farmers use water in time of cultivation largely (passive). (e) It is one of the most important elements of all living beings (Positive).

Answer: (a) Water is an important element of environment which is polluted by various ways. (b) Pure water is necessary for us. (c) Men throw waste in water and pollute it. (d) Water is largely used in time of cultivation by the farmers. (e) Very few elements of all living beings are as important as it.

69. (a) Health is wealth (complex). (b) A healthy poor man is happier than a sick moneyed man (positive). (e) When a healthy man is an asset to his family, an unhealthy man is a liability (compound). (d) He can succeed in life (interrogative). (e) Everybody must be conscious of health (negative.)

Answer: (a) It is health which is wealth. (b) A sick moneyed man is not as happy as a healthy poor man. (c) A healthy man is an asset to his family but an unhealthy man is a liability. (d) Can’t he succeed in life? (e) Everybody can not but be conscious of health.

70. (a) A cunning fox was passing through a forest (Complex). (b) The fox was thirsty and was looking for water (Simple); (c) It could not find any source of water (Passive). (d) He felt very helpless (Interrogative). (c) It seemed to the fox that it was the happiest animal in the world (Comparative).

Answer: (a) A fox which was cunning was passing through a forest. (b) being thirsty, the fox was looking for water. (c) No source of water was could be found by it. (d) Didn’t he feel very helpless? (e) It seemed to the fox that it was happier than any other animal.

71. (a) But at last God took pity on him (negative without changing the meaning). (b) One day the old sailor was watching the water snakes swimming round the ship (passive). Their colours were very beautiful and (c) He was filled with a strange wonder (active). Then he felt a great love for them and blessed them from his heart. (d) At once the dead albatross fell from his neck into the sea and the old man fell into a deep sleep (complex). (e) When he woke up, it was raining (simple).

Answer: (a) But at last God couldn’t but take pity on him. (b) One day the water snakes were being watched swimming round the ship by the old sailor. (c) A strange wonder filled him. (d) As soon as the dead albatross fell from his neck into the sea, the old man fell into a deep sleep. (e) On his waking up, it was raining.

72. (a) Cricket is a very exciting game (Exclamatory). (b) People of all ages enjoy this game (Passive). (c) At present cricket is the most popular game in our country (Positive). (d) Bangladesh is one of the weakest test playing countries (Comparative). (e) They are fond of watching ‘twenty-twenty’ cricket (Interrogative).

Answer: (a) What an exciting game cricket is! (b) This game is enjoyed by people of all ages. (c) At present no other game in our country is as popular as cricket. (d) Bangladesh is weaker than most other test playing countries. (e) Aren’t they fond of watching ‘twenty-twenty’ cricket?

73. (a) The National Memorial, which is situated at Savar, is a symbol of the nation’s respect (Simple). (b) Standing in front of the graves, we bow down our heads (Compound). (c) The towers symbolize the loftiness of the spirit of the martyred freedom fighters (Interrogative). (d) We always remember their memories (Negative). (e) Everyday many people go to visit it (Interrogative).

Answer: (a) The National Memorial at Savar is a symbol of the nation’s respect. (b) We stand in front of the graves and bow down our heads. (c) Don’t the towers symbolize the loftiness of the spirit of the martyred freedom fighters? (d) We never forget their memories. (e) Don’t many people go to visit it everyday?

74. (a) He is considered the greatest physicist after Einstein (active). (b) In 1979 he joined Cambridge University (complex). (c) When he was thirty two years old, he received the prestigious Albert Einstein award (simple). (d) He wrote a book explaining cosmology for general public (compound). (e) He is one of the greatest scientists in the present world (positive).

Answer: (a) People consider him the greatest physicist after Einstein. (b) It was 1979 when he joined Cambridge University. (c) At the age of thirty two, he received the prestigious Albert Einstein award. (d) He wrote a book and it explained cosmology for general public. (e) Very few scientists in the present world are as great as he.

75. (a) Anika wrote a letter to her mother yesterday (Passive). (b) She told her mother to send Tk. 1,000 to buy some books (Complex). (c) In the letter, she told her that she should not worry about her studies (Simple). (d) Her mother often writes to her (Interrogative). (e) She feels that her mother is better than all other mothers in the world (Superlative).

Answer: (a) A letter was written to her mother yesterday by Anika. (b) She told her mother to send Tk. 1,000 so that she could buy some books. (c) In the letter, she told her not to worry about her studies. (d) Doesn’t her mother often write to her? (e) She feels that her mother is the best of all the mothers in the world.

76. Anger is nothing but a vice. (a) It begets only the worst (Negative). (b) Anger is one of the most inhuman vices (Positive). (c) So, we should control it for our own sake (Passive). (d) He who is taken by anger causes a lot of troubles (Simple). (e) Realizing it we should try to be emotionally balanced (Complex).

Answer: (a) It begets nothing but the worst. (b) Very few vices are as inhuman as anger. (c) So, it should be controlled by us for our own sake. (d) An angry man causes a lot of troubles. (e) As we realize it, we should try to be emotionally balanced.

77. (a) As her husband has no land, he used to work on other people’s land (Compound). (b) With great effort they married their two daughters off when they reached teenage (Simple). (c) Her only son went to town for earning his livelihood (Complex). WhenAyesha Begum and her husband became hungry, there was nobody to feed. (d) Years of malnutrition and deprivation made them look older (Passive). One day, she started begging in the village to feed her old and invalid husband. (e) Very few women were as needy as Ayesha Begum (Superlative).

Answer: (a) Her husband has no land and he used to work on other people’s land. (a) With great effort they married their two daughters off at their teenage. (c) Her only son went to town so that he could earn his livelihood. (d) They were made to look older by years of malnutrition and deprivation. (e) Ayesha Begum was one of the neediest women.

78. (a) My friend invited me to pay a visit to Cox’s Bazar (interrogative). (b) I gladly accepted the invitation (passive). (c) When I reached there, my friend received me cordially (compound). (d) I was very glad to see the sea-beach (exclamatory). (e) It was one of the most memorable journeys in my life (positive).

Answer: (a) Didn’t my friend invite me to pay a visit to Cox’s Bazar? (b) The invitation was gladly accepted by me. (c) I reached there and my friend received me cordially. (d) How glad I was to see the sea-beach! (e) Very few journeys in my life were as memorable as it.

79. (a) E-mail is a computer-based messaging system (Complex). (b) It eliminates the time spent in establishing phone calls (Interrogative). (c) It is cheaper than telephone calls (Positive). (d) It takes only a few seconds to transmit a message from one country to another (Negative). It has, however, not reached everyone, especially in developing countries like ours. (e) But even here people use commercially operated e-mail facilities for important purposes (Passive).

Answer: (a) e-mail is a messaging system which is computer-based. (b) Doesn’t it eliminate the time spent in establishing phone calls? (c) Telephone calls are not as cheap as it. (d) It does not take more than a few seconds to transmit a message from one country to another. (e) But even here commercially operated e-mail facilities are used by people for important purposes.

80. (a) Cox’s Bazar sea-beach is the longest sea-beach in the world (Complex). (b) It is one of the most beautiful sea beaches in the world (Positive). (e) It is called pleasure seekers paradise (Active). (d) The visitors go there to enjoy natural beauties (Compound). (e) Those who become tired may go to relax there (Simple).

Answer: (a) It is Cox’s Bazar sea beach which is the longest sea beach in the world. (b) Very few sea-beaches in the world are as beautiful as it. (c) People call it pleasure seeker’s paradise. (d) The visitors go there and enjoy the natural beauties. (e) Tired people may go to relax there.

81. (a) Acquiring a language is more successful than learning (Negative). (b) Teachers encourage the learners of a second language to practice the language (passive). (c) Students who wish to acquire proficiency in a language should practice the language (simple). (d) Communicative competence can be achieved in a short-time (interrogative without changing meaning). (e) A language learner must shake off reticence and he is sure to succeed in his effort (complex).

Answer: (a) Learning is not as successful as acquiring a language. (b) The learners of a second language are encouraged by teachers to practice the language. (c) Students wishing to acquire proficiency in a language should practice the language. (d) Can’t communicative competence be achieved in a short time? (e) A language learner is sure to succeed in his effort if he shakes off reticence.

82. (a) T-20 cricket matches have become one of the most exciting events on earth (Make it positive). (b) Bangladesh has made tremendous progress in this field lately (Make it passive). (c) Sakib-Al-Hasan, who tops the world’s best all-rounder ranking has made us proud (Make it simple). (d) Despite doing an all-round performance both in batting and bowling he failed to bring victory for the team of Bangladesh (Make it complex). (e) Those who love cricket were much enjoyed to see the match (Make it compound).

Ans: (a) Very few events on earth have become so exciting as T-20 cricket matches. (b) Tremendous progress has been made by Bangladesh in this field lately. (e) Sakib-Al-Hasan topping the world’s best all-rounder ranking has made us proud. (d) Though he did an all-round performance in batting and bowling, he failed to bring victory for the team of Bangladesh. (e) The cricket-love cricket and they were much enjoyed to see the match.

83. (a) Don’t make any mistake (Make it passive). (b) Kazi Nazrul Islam is one of the greatest poets of the world (make it positive). (c) Getting certificates is not so much as education (Make it affirmative). (d) We should achieve the capability which can make us think from others’ perspective having an unbiased and balanced opinion (Make it simple). (e) Because of the scorching sun, life becomes miserable (Make it compound).

Ans: (a) Let not any mistake be made (by you). (b) Very few poets of the world are as great as Kazi Nazrul Islam. (c) Education is much more than getting certificates. (d) We should achieve the capability to think from others’ perspective having an unbiased and balanced opinion. (e) There is the scorching sun and so life becomes miserable.

84. (a) No one suffers as much as the poor (Make it superlative). (b) Most of them hardly know the traffic rules (Make it passive). (c) When he was 48 years old, he died (Make it simple). (d) It begets the worst (Make it positive). (e) It varies in sizes, it varies in colors too (Make it negative).

 Ans: (a) The poor suffer most. (b) The traffic rules are hardly known to most of them. (c) At the age of 48 he died. (d) Nothing begets as bad as it. Or, No other thing begets as bad as it. (e) It varies not only in sizes but in colors.

85. (a) The drivers are basically responsible for the accidents (Make it complex). (b) In the field of education no other contribution of the educationists was as great as that of Sir Salimullah (Make it superlative). (c) Inside the skin there is a juicy kernel and it holds a stone in it (Make it simple). (d) The outer show of things and beings concerns them (Make it passive). (e) Children can neither sleep nor read (Make it affirmative).

Ans: (a) It is the drivers who are basically responsible for the accidents. (b) In the field of education Sir Salimullah’s contribution was the greatest. (c) Inside the skin there is a juicy kernel holding a stone in it. (d) They are concerned with the outer show of things and beings. (e) Children are unable to sleep and read. 

86. (a) Along with this, we should always equip our mind with rationality that gives us a stand leading to better understanding of and with others and co-existence (Make it passive). (b) Adulteration of foods and other commodities is on the increase and so their effort has been proved ineffective (Make it simple). (c) Education is not more getting certificates (Make it affirmative). (d) Mangoes are grown best in the districts of Rajshahi and Chapai Nawabganj (Make it complex). (e) There were two people on board (Make it compound).

Ans: (a) Along with this, our mind should always be equipped with rationality that gives us a stand leading to better understanding of and with others and co-existence. (b) Their effort has been proved ineffective because of the increase of the adulteration of foods and other commodities. (c) Education is much more than getting certificates. (d) Rajshahi and Chapai Nawabgang are the districts where mangoes are grown best. (e) There were two people and they were on board.

87. (a) E-mail is a messaging system which is based on computer (Make it simple). (b) It is cheaper than telephone calls (Make it positive). (c) It permits communication between two parties without the parties actually being present simultaneously (Maki it complex). (d) It takes only a few seconds to transmit a message from one country to another (Make it negative). (e) But even here commercially operated e-mail facilities are used for important purposes (Make it active).

Ans: (a) E-mail is a computer-based messaging system. (b) Telephone calls are not so cheap as it. (c) It permits communication between two parties, though the parties are not actually present simultaneously. (d) It takes not more than a few seconds to transmit a message from one country to another. (e) But even here people use commercially operated e-mail facilities for important purposes.

88. (a) If we utilize these resources properly, we can eradicate our poverty (Make it simple). (b) Then they use hand-fans to fan themselves (Make it passive). (c) Despite knowing some rules they hardly care for them (Make it compound). (d) His parents did not dislike him at all (Make it affirmative). (e) Students want to cross barriers of examination and so they seek chances (Make it complex).

Ans: (a) By utilizing these resources properly, we can eradicate our poverty. Or, Proper utilization of these resources can eradicate our poverty. (b) Then hand-fans are used by them to fan themselves. (c) They know some rules but hardly care for them. (d) His parents liked him very much. (e) Students seek chances so that they can cross barriers of examination.

89. (a) They are concerned with the outer show of things and beings (Make it active). (b) What is anger but a vice (Make it assertive)? (c) Everybody believes education to be the backbone of a nation (Make it compound). (d) Very few geese of the world were as wonderful as it (Make it superlative). (e) Nothing but education can give us the light of knowledge (Make it affirmative).

Ans: (a) The outer show of things and beings concerns them. (b) Anger is nothing but a vice. (c) Education is the backbone of a nation and everybody believes it. (d) It was one of the most wonderful geese of the world. (e) Only education can give us the light of knowledge.

90. (a) It does not degrade our mind and pollute our sensibility (Make it affirmative). (b) As man is curious, he will try to invent new things (Make it simple). (c) They help us to build new cells at the death of old ones (Make it complex). (d) Once we were subjugated (Maki it negative). (e) The cook told him that the duck had not more than one leg (Make it affirmative).

Ans: (a) It ennobles our mind and refines our sensibility. (b) Man will try to invent new things because of his curiosity. (c) They help us to build new cells as/when old ones die. (d) Once we were not independent. (e) The cook told him that the duck had one leg only.

91. (a) We have to take balanced diet so that we can be healthy (Make it simple). (b) Everyone can prosper in life by reading books (Make it negative). (c) There are many things that we can include in technology (Make it passive). (d) They are called the peaceful people because of their nonviolent nature (Make it compound). (e) The cook insisted that this duck had only one leg (Make it compound).

Ans: (a) We have to take balanced diet to be healthy. Or, We have to take balanced diet in order to be healthy. (b) None can prosper in life without reading books. (c) There are many things that can be included in technology (by us). (d) They are nonviolent in nature and so they are called the peaceful people. Or, Their nature is nonviolent and so they are called the peaceful people. (e) This duck had only one leg and the cook insisted on it.

92. (a) They grow not less than 24 varieties of crops (Make it affirmative). (b) Though Hopi women cannot become religious leaders, their children inherit the clan of their mother (Make it simple). (c) We belong to a country named Bangladesh (Make it compound). (d) It is more powerful than anything else (Maki it superlative). (e) Selling the eggs in the market, he became rich (Make it complex).

Ans: (a) They grow as many as 24 varieties of crops. (b) In spite of Hopi women’s not becoming religious leaders, their children inherit the clan of their mother. (c) We belong to a country and its name is Bangladesh. (d) It is the most powerful of all things. (e) As he sold the eggs in the market, he became rich.

93. (a) Proper steps being taken, their condition may improve (Make it complex). (b) No house was raided by him for robbery (Make it active). (c) When his master sat down to eat, he quickly noticed the missing leg (Make it simple). (d) The roast looked too delicious for the cook to resist the temptation (Make it complex). (e) Once a duck was roasted by a cook for his master (Make it active).

Ans: (a) If we take proper steps, their condition may improve. (b) He did not raid any house for robbery. (c) His master quickly noticed the missing leg at the time of his sitting down to eat. (d) The roast looked so delicious that the cook could not resist the temptation. (e) Once a cook roasted a duck for his master.

94. (a) Different kinds of diseases which are fatal are spread for having these foods (Make it compound). (b) We should be conscious or we will have to pay a lot for this (Make it simple). (c) She had none to look after her (Make it complex). (d) The bereavement overwhelmed the old woman (Make it passive). (e) It is the most powerful of all things (Make it comparative).

Ans: (a) We have these foods and thus different kinds of fatal diseases are spread. (b) Without being conscious, we will have to pay a lot for this. (c) She had none who could look after her. (d) The old woman was overwhelmed with the bereavement. (e) It is more powerful than anything else.

95.  (a) Salma is a very good student.(Exclamatory).(b)She is always attentive to his studies.(Negative)(c) She reads attentively to do well in the examination.(Complex) (d) She is hardworking and does not waste time.(Simple)(e) So everybody loves her.(Passive)

Answer:What a good student Salma is! (b) She is never inattentive to her studies.(c) She reads attentively so that she can do well in the examination. (d) Being hardworking she does not waste waste time.(e) So,she is loved by everybody.

96. (a) We should make the habit of reading books so that we may earn knowledge.(Simple) (b) The books written by famous writers is a great source of increasing our knowledge (Complex).(c) Nobody gets perfection in life if he does not read the books of the great writers (Passive).(d) To make the society civilized there is no alternative to reading books.(Interrogative) (e) A book is our greatest friend.(Positive)

Answer:(a) We should make the habit of reading books to earn knowledge.(b) The books which are written by famous writers are a great source of increasing our knowledge.(c) Perfection in life is gotten by nobody if the books of the great writers are not read by him.(d) Is there any alternative to reading books to make the society civilized? (e) No other friend is so great as a book.

97. (a) Cox’ Bazer is the longest sea beach in the world.(Passive).(b) Everyone knows this (Interrogative)(c) Tourists from home and abroad visit this beach.(Passive)(d)They come here to enjoy themselves (Complex).(e) Our government is going to take some steps to make it more attractive.(Passive).

Answer (a) No other sea beach in the world is as long as Cox’s Bazer.(b) Who doesn’t know this? (c) This sea beach is visited by the tourists from home and abroad. (d) They come here so that they can enjoy themselves.(e) Some steps are going to be taken by our government to make it more attractive.

98. (a) Computer is one of the greatest invention of modern science.(Positive).It renders great service to mankind .(b) A Computer is a blessing on earth.(negative).(c) Though it is a blessing,it has dark sides.(Simple) (d) Computer now a days being used in almost every sphere by the people.(Active)(e) We cannot but depend on it.(Affirmative.)

Answer:Very few inventions of modern science are as great as computer.(b) A computer is not a curse on earth.(c) In spite of being a blessing, it has dark sides.(d) The people are using computers in almost every sphere now-a-days.(e) We must depend on it. 

99. Though Bangldesh is not a big coutry, too man people live here.(Simple)(b) Most of the people are poor.(Negative)(c) They cannot send their children to school for poverty.(Complex) (d) The monsoon causes rainfall.(Interrogative) (e) The country looks very beautiful (Exclamatory).

Answer (a) Inspite of being a small country, too many people live in Bangladesh.(b) Most of the people are not rich.(c) It is poverty for which they cannot send their children to school.Or They cannot send their children to school because they are poor.(e) Does’t the monsoon cause heavy rainfall?(e) How beautiful the country looks!

100. Industry is the mother of success.(a) One can prosper in life by working hard.(Negative).(b) We have to work hard to earn money or to gain knowledge(Complex).(c) Those who are idle always lag behind.(simple)(d) Idle people are nothing but the burden of the society (Simple) (e) They give nothing to the country.(Interrogative).

Answer(a) One can  not prosper in life without working hard. (b) We have to work hard so that we can earn money and gain fame.(c) The Idle always lag behind.( d) The Idle are the burden of society.(e) Do they give anything to the country?

101. Sumit is my friend.(a) He is a regular student.(Negative).(b) He is never late to attend his classes.(affirmative) (c) He wants to be a doctor to serve people.(Complex).For this reason he has been working hard.(d) He sits to read when it is time for reading.(Simple) (e) His is loved by his parents,teachers and friends.(active).

Answer: He is not an irregular student.(b) He is always punctual to attend his classes .(c) He wants to be a doctor so that he can serve people.(d) He sits to read at the time of reading.(e) His parents,teachers and friends love him.

102. Industry is the key to success.(a) No one can prosper in life without industry.(affirmative).(b) We have to work hard to earn money or to aquire knowledge.(Complex).(c) Those who are idle always lay behind.(Simple).(d) People say that those who work hard see the light to prosperity in life.(Passive).(e) So in the society women work as much as men.(Comparative).

Answer(a) Everyone can prosper in life with Industry.(b) We have to work hard if we want to earn money or to acquire knowledge.(c) The Idle always lag behind.(d) It is said by people that the light of prosperity is seen by those by whom hard work is done.(e) Women work not less than men.

103. (a) No other country in the world is as populous as Bangladesh.(Comparative).(b) People who live in the village are farmers.(Simple).(c) The farmer are not rich.(Affirmative)(d) The farmers work hard to support themselves.(Complex).(e)They should be taken care of.(active).

Answer:(a) Bangladesh is more populous than any other country in the world.(b) People living in the village are farmers.(c) The farmers are poor.(d) The farmers work hard so that they can support themselves.(e) We should take care of them.

104. (a) Cricket is a very exciting game.(Exclamatory ) (b) People of all ages enjoy the game.(passive).(c) At present cricket is the most popular game in our country(Comparative)(d) Though cricket is a costly game, people of all classes enjoy playing it.(Simple).There are two versions of cricket, one day cricket and test cricket.(e) Bangladesh is a test playing country but its standard is not high.(Complex).

Answer(a) What an exciting game cricket is! (b) This game is enjoyed very much by the people of all ages.(c) At present, cricket is more popular than most other games in our country.(d) In spite if cricket  being a very costly game, people of all classes get a great deal of delight playing and witnessing.(e) Though Bangladesh is a test playing country, its standard is not high.

105. (a) Tousif is a regular student (Make it negative).(b) He is never late to attend his class.(make it affirmative).(c) He wants to be a doctor to serve the people (Make it complex).For this he has been working hard.(d) He sits to read when it is time for reading (Simple).(e) He is loved by his parents, teachers and friends.(Active)

Answer: (a)Tousif is not an irregular student.(b) He is always punctual to attend his class.(c) He wants to be a doctor so that he can serve people.(d) During reading time he sits to read.(e) His parents,teachers and friends love him.

106. (a) The national Memorial which is situated at Savar is a symbol of the nation’s respect.(Simple)(b) Standing in front of the graves we bow down our head (compound).(c) The towers symbolizes the loftiness of the sprit of the martyred freedom fighters. (Interrogative) (d) We always remember their memories.(Negative) (e) It is one of the largest towers in Bangladesh.(Positive)Everyday many people go to visit it.

Answer: The National memorial at Savar is a symbol of the nation’s respect.(b) We stand in front of the grave and bow down our heads .(c) Do not the towers symbolize the loftiness of the sprit of the martyred freedom fighters? (d) We never forget their memories.(e) No other tower in Bangladesh is as large as this.

107. (a) We work hard to attain success in life.(Complex).(b) Peace and prosperity is not possible without being industrious.(Affirmative).(c) A man who leads an idle life, brings misery for his life.(Simple).(d) He can never help of the society.(Passive).Such kind of man is the burden of the society.(e) Everybody dislike him.(Negative).

Answer: (a) We work hard so that we can attain success in our life.(b) Anything but peace and prosperity is possible without being industrious.(c) By leading an idle life, a man brings misery for his life.(d) People of the society can never be helped by him.(e) Nobody likes him.

108. Bangladesh is a small country.(a) We are proud of our freedom fighters.(interrogative).(b) Their contribution will never be forgotten.(Affirmative).(c)They were inspired by the common people.(active).(d) Their sacrifice is greater than any other thing.(Positive).(e) but, today many of them lead a very miserable life.(complex)

Answer(a) Aren’t we proud of our freedom fighters?(b) Their contribution will be remembered for ever.(c) The common people inspired them.(d) Their sacrifice is the greatest of all other things.(e) But today many of them lead a life which is very miserable.

109. (a) Unemployment is a state when a man has no work to earn money.(Simple)(b) It is a social evil which hampers the progress of social life.(compound).(c)The prosperity of a society depends upon the reasonable income of its able-bodied person.(complex).So every-able bodied person should have some suitable work.(d)This increases the per capital income.(Passive).This also increases the standard of living of the people and ensures overall progress of the state. On the other hand, unemployment hinders social progress, disturbs peace and leads to social crimes.(e) Unemployment is a social evil which must be cured at any cost .(Negative).

Answer (a) Unemployment is a state of having no work to earn money.(b) It is a social evil and it hampers the progress of social life.(c) The prosperity of a society depends upon the reasonable income of its persons who are able bodied.(d) The per capita income of a country is increased by this.(e) Unemployment is a social evil which must be endured at any cost.

110. (a)Jamal gets poorer marks than any other students.(Positive).(b) He is not attentive to his lessons.(Affirmative).(c) Moreover, he is lazy(Negative).(d) His preparation is always poor,(Neagtive). So, before the examination he always manages short suggestion of probable question.(Passive).

(a) No other student gets as poor marks as Jamal.(b) He is inattentive to his lessons.(c) Moreover,he is not active.(d) His preparation is never good.(e) So,before the examination  short suggestion of Probable question is always managed by him.

111. (a) We must eat to live.(Compound).So we see that for the existence of life food plays the role of fuel.(b)Without fuel no machine works.(Complex).Thus food or fuel does the work of an energy source.(c)To work humans and animals need food.(Complex).To achieve itself, a machine needs fuel.In these sense, fuels include food, oil, petrol, digels etc.(d) These fuels produce heat and power.(Passive). (e) Heat and power make animate and inanimate objects move and work.(Passive).The difference is that fuel, needed by humans is called food.

Answer: (a) We must eat so that we may live.(b) If there is no fuel, a machine does not work.(c) It is for working that human and animals need food.(d) Heat and energy are produced by these fuels.(e) Animate and inanimate objects are made to move and  work by  heat and power.

112. Man is superior to any other creature in the universe.(a) He is superior to all because of his intellect.(complex).(b) Creator has blessed him with conscience to differentiate the right path from wrong one.(Complex).(c) Though he has intellect and conscience, he has lagged behind the humanity.(Simple).(d) Man are being presecuted by men every moment and every where in the world.(active).(e) What a critical time the man kind is passing now.(Assertive)

Answer:(a) Man is superior to all because he has intellect.(b) Creator blessed him with conscience so that he may differentiate the right path from the wrong one.,(c) Despite having intellect and  conscience ,he has lagged behind the humanity.(d) Men persecute men every moment and everywhere in the world.(e) The man kind is passing now a very critical time.

113. (a) Information technology is a wonderful invention (Exclamatory)(b) There are many things that can be included in technology.(Simple).(c) Computer has preshed the modern age a step ahead .(Complex).It can do many things.(d) Internet is the latest invention in the communication system.(Interrogative).(e) We should know the use of computer and internet in our daily life.(Omit should by using it.)

Answer(a) What an invention information technology is!(b) Many things can be included in technology.(c) It is  computer which has preshed the modern age a step ahead.(d) What is the latest invention in the communication system.(e) It is necessary to know the use of computer and internet in our daily life.

114. Student life is the time of preparation for future life.(a) Study is the first and foremost duty of a student.(Complex).(b)As they are assets to the nation, they should equip themselves accordingly.(Compound).Proper emphasis should be given to their studies (c) They must be punctual, industrious, preserving and truthful.(Negative).He should also cultivate good manners.(d) If a student is devoted to studies, he will surely shine in life.(Simple).A student should take part in co-curiicular activities which help him to express his invite talents.(e) A good student should be conscious of politics but should not be the cat’s paw of the shrewd politicians.(Complex).

Answer(a) It is the study which is the first and foremost duty of a student.(b) They are assets to the nation and so they should equip themselves accordingly.(c) They cannot become punctual, industrious ,preserving and truthful.(d) Being devoted to studies, a student will surely shine in life.(e) Though a good student should be conscious of politics, he should not be the cat’s paw of the shrewd politicians.

115. The name of our country is Bangladesh.(a) It is a very beautiful, small and fertile country.(Exclamatory ) Dhaka is the capital of our country. The other name of Dhaka is Jahangir Nagar. (b) He founded the city of Dhaka. (Passive).(c) It is the biggest in Bangladesh.(Positive).Many times I went to Dhaka.(d) When I arrived my friend took me to his house.(Simple).(e) We are proud of our country.(Negative).

Answer (a) How beautiful, small and fertile country it is! (b) The city of Dhaka was founded by him.(c) No other cities in Bangladesh are as big as this.(d) On my arrival my friend took me to his house.(e) We are not ashamed of our country.

Sunday, April 4, 2021

HSC এইচএসসি পরীক্ষার প্রস্তুতি: ইংরেজি ২য় পত্র, Prepositions

 

এইচএসসি পরীক্ষার প্রস্তুতি: ইংরেজি ২য় পত্র, Prepositions

1. How safe will the building in the city of Dhaka be (a) the event of an earthquake? Experts give no straight answer (b) this question, but call (c) taking adequate precautions to minimise losses. That Bangladesh lies in the active earthquake zone is not unknown to Bangladeshis. Alarmed by the recurrence of quakes (d) recent years, experts have called (e) the development of an earthquake resistant building code that all buildings should follow as mandatory. There are two schools (f) experts regarding earthquakes. One school comprising (g) engineers and geologists is of the view that the recurrence of quakes in recent years should be taken as a signal (h) a major earthquake. Another school comprising of similar categories (i) experts, however, believes that the concern should not be amplified, because although there are a number of fault lines (j) the geographical area comprising Bangladesh, none of them is active enough to pose a major threat.

Answer

a. in; b. to; c. for; d. during; e. for; f. of; g. of; h. for; i. of; j. in

Set 27

Bangladesh is a small country but has a huge population. Most people here live

(a) the poverty line and cannot therefore afford (b) educate their children. Many poor children either drop out (c) school after just a few years or simply do not go to school at all. Despite this situation, we have far too many students (d) educate compared to the number of institutions available. Bangladesh needs more schools, colleges and universities to provide (e) the increasing number of students. But owing (f) financial and resource constraints, the government cannot fund the requisite number (g) educational institutions. At present every educational institution is (h) crowded and class size is unusually large. As facilities in these institutions are poor, students do not get a standard education. Moreover, many educational institutions in Bangladesh are troubled (i) politics and violence. Sometimes institutions are closed (j) to avoid clashes between rival groups of students. Such closures badly affect academic progress.

Answer

a. below; b. to; c. of; d. to; e. for; f. to; g. of; h. over; i. with; j. down

Paragraph




A paragraph is a series of related sentences developing a central idea, called the topic. Try to think about paragraphs in terms of thematic unity: a paragraph is a sentence or a group of sentences that supports one central, unified idea. Paragraphs add one idea at a time to your broader argument.


Paragraph (অনুচ্ছেদ) লেখার অভিনব কৌশল ।


✴️মাত্র 6 টি Paragraph শিখে 300 Paragraph লেখা যায় ।


S.S.C /  H.S.C / Degree / University  ভর্তি পরিক্ষাসহ যে কোন প্রতিযোগিতামূলক পরীক্ষায়  Paragraph একটি গুরুত্বপুর্ণ বিষয় । এখানে Paragraph লেখার একটি 

অভিনব কৌশল দেওয়া হলো । 


A Paragraph is a ---------of some sentence on a specific topic লিখনের সুবিধার জন্য্  Paragraph গুলোকে 6 টি ভাগে ভাগ করতে পারি ।


যেমন : (i) Problem, (ii) Science, (iii) Person, (iv) Computer, (v) Place , (vi) Incident 


(i) Problem যেমন : Flood problem, Arsenic problem etc.

(ii) Science যেমন : Computer, Television, Radio etc.

(iii) Person যেমন : A Teacher, A Tourist Guide. A reporter etc.

(iv) Computer যেমন : Midesty , Tolerance, Braves etc.

(v) Place যেমন : Fish Market, Village Fair, Tea-stall etc.

(vi) Incident যেমন : Your Memorable Day, Street Accident etc

(vii) Any kind of Fair যেমন : Book fair,Trade fair,Car fair, erc.

(viii) Any kind of celebration  যেমন : Celebration of Eid-ul-Fitre/Durga puja/Book fair etc.


একই শ্রেণীর বিভাগভুক্ত Paragraph গুলো একই নিয়মে লেখা সম্ভব । কেবল মাত্র  (NP)  স্থলে ঐ শ্রেনীর অন্তর্ভক্তটির নাম লিখতে হবে।  (NP) অর্থ  Name of the paragraph .


Paragraph লিখনের 6 টি নিয়ম নিম্নে দেওয়া হলো :-


(1) Good Habits/Characteristics


He is very important element for our lives (NP) in a society; he should (NP) his duty to the society. If he does dot abide by the rules. There is no peace in has family or society. It is the mist valuable at the every step in our lives.  It is the way to success in life. The man, who abides by the great virtue, has achieved a great respect in his live. Without (NP) none can hope to be a famous person. Of we find the noble and famous persons, who have brought glory to their lives, we shall discover that their happiness depends on (it). It is not thing but mental matter, but it has a great demand to prepare one life. It is preferable to wealth. If wealth losses,it will be found again but if (it) losses. It will impossible found again. One may have much wealth but he is hated in the absence of (it). Without this noble virtue man becomes unhappy and helpless. We should try our best to abide by this virtue


[1. Discipline, 2. Value of time, 3. Education, 4. Honesty, 5. Partitions, 6. Dignity of labor, 7. Self-reliance, 8. Ambition, 9. Truthfulness, 10. Charity, 11. Obedience, 12. Perseverance, 13. Duty to superiors, 14. Character, 15. Punctually, 16.Cleanliness, 17. Self- employment, 18. Culture, 19. Early rising, 20. Morning walk.]


(2) Problem:


Bangladesh is a very small country. There are many problems in our country. Some of them are big and some of them are small. Some of them are preventable and some of them are unpreventable. But problem is problem. It may be different only, such as food problem, Flood problem, population problem, dowry problem and so on. (NP) is one of them. (NP) is a great problem in our country. It is our created problem. There are various causes of it. Firstly, most of the people of our country are uneducated; secondly, we are usually backward. Thirdly, our government is also responsible for this vital problem. Fourthly, we are not economically self-sufficient. Finally, it is our political unrest which is responsible for this problem. But this problem is not out of solution. It can be solved if we try. Proper steps should be taken to solve. A government or a man can not solve (NP) by himself. So we should all work hard to solve this problem. It is not only our national problem but also a worldwide problem. We can easily realize about the effect of it. We hope that we will be able to overcome (NP) in the days to solve.


3. Science :

We live in an age of science. Modem civilization is the reflection of it. It is a blessing to mankind. We can see the wonders of science around us. Science has made our life easy and comfortable such as telephone, computer, internet, radio, electricity, dish-antenna etc. They are very useful to our live. We cannot think of our modern life without it. It has changed out life, society, and culture. It has both good sides and bad sides. If it is used to the welfare of mankind, it will be welcomed. But if is used to the destruction of human environment, it is not welcomed by the people. The invention of (NP) has changed of the world. It has great impact on the world. It works like the magic lamp of Aladdin; Now (NP) has become an essential part in our every day life. We can not think single moment without it. We can not think single moment without it. We can do anything position on negative by the help of it. But we should use it for the welfare of whole mankind.


4. Person’s Profession:

We have in society. We can see various types of people in it. Though all are not important, they are part and parcel of our society. They may be of different professions. Such as doctor, teacher, fisherman, poet singer, player etc. (NP) is one of them. He is a common important person. (NP) is an educated/uneducated man. His activities are very useful for us. His character is very well. His truthfulness and honesty is unthinkable. (NP) is busy person. It the way of living (NP) is very simple. He/She is a good natured person. His/Her works are for the welfare of society. We like him very much for his simplicity and his friendly behavior. Since he is a part and parcel of our society. It is out duty to be careful to him. We must help him as much as we can. We can do anything positive in our society by the help of a (NP).


5. Place :

This world is full of joy and beauty. Some are men made and some are natural. These are not significant for their precious source of wealth but priceless for excellence and unique characteristics. (NP) is a common place. (NP) is generally located in suitable place. The place is wide and open. (NP) is very important and significant, both from social and institutional point of views. (NP) is a source of pleasure. It is usually a quite/unquiet place. Where people gather, it becomes a place of noise and busy activities. It is the part and parcel of our life. Thus it is always crowed. (NP) is well decorated. Of all the necessary elements (NP) is one of the invariable of modern civilization. Proper steps should be taken to improve it. Since the dawn of civilization we can see (NP) is surviving to us. Without (NP) our society can not be fulfilled, in every daily life. (NP) is essential. But sometimes it is full of din and bustle is not suitable for the environment. (NP) should be free from it. Every thing should be disciplines. Without discipline (NP) is becoming chaos and anarchy. Proper stapes should be taken to improve its condition. (NP) has great importance in economic. All kinds and classics of people come here. We are thankful of its service of mankind. (NP) has established itself firmly in our hearts. We can not ignore the blessing of (NP). So it is very useful to us.


6. Incident:

Time and tide wait for none. It is a proverb. So time is very valuable for human life. It is a difficult question, what is time? Perhaps many of them say time is minutes, hours and day. But it is quite wrong. Minutes, hours and days are created by human mind. Lost wealth may be replaced by industry, lost knowledge by study, lost health by medicine and producing and nursing but lost time is gone forever. Human life is very short. Our life is nothing but a collection of some moments. Every man has a memorable day in his life. As a human being O have also a habit of past time. A moment can change the shape of man’s attitude to life. (NP) can be better understood by a man. (NP) is memorably ever in my life. It has a strong place is my heart. I cannot forget it. It gives me much pleasure/pain. Now our lives have been filled with thorns of various problems. But I still cherish/remember (NP). This memorable/painful event will remain ever fresh and vivid in my heart and memory.


7. Any kind of Fair

There are many kind of fairs. Such as book fair, trade fair, baishakhi fair, maharram fair, international trade fair, flowers fair, New Year’s Day fair and car fair. (It*) is one of them. It is held on a fixed day of month every year. Traders decorate their stalls or pavilions very tastefully to attract the attention of the people. People enter the stall and ask many questions about their (Book**) commodities. Foreigners also attend the fair to know the quality. Sometimes foreign stalls are opened to advertise their products. People can buy any (books) commodities in cheap rate. Sometimes cultural functions are arranged for the people. Children-toys, sweets, and many other things are sold around the gates. It is a great meeting place of public. Generally it is opened up to 10 pm. usually people of all classes attend (It). I attend many fairs. Poets, businessmen, students, teachers and many other people come in the fair. Foreign goods (books) are available in most of the stalls of the (it).


[Book fair, Trade fair, Baishakhi fair, Maharram fair, New year day fair, Car fair, Computer fair, Mobile fair, Village fair, Tree fair ,  Etc]


8. Any kind of Celebration

Celebration of (Eid-ul-fitre/Pahela Baishakh) is really a wonderful moment. It opens the door of friendship. It is a very important day fir a (nation /community. The day is celebrated actress (the country/the world) with special honour. On the day (Eidgah/Shaheed minar/different kinds of fair) (becomes /become) the meeting place of people. It creates brotherhood. Celebration of (Eid-ul-Fitre/Durga puja/ Language Day) helps us in many ways. It broadens our outlooks. It also refreshes our minds. It is the way to break prejudice. It is the day of entertainment. It is the day of enjoyment and purification too. On this day, different kinds of programs are channels telecast various programs. Different newspapers also publish supplementary. Overall, such happy occasions remove the separation among the people of various religions, culture and casts. Above all, it is the way of removing narrowness and enhancing the broadness of mind.

Celebration of Eid-ul-Fitre/Durga puja/Buddha purnima/Christmas Day/Pahela Baishakh / Ekushey Febryary/Book Fair/Birth Day/Cultural trends/Victory Day & So on.


9. Abstract Idea:

To make life useful and successful every man should have some extra-ordinary qualities. (NP) is one of them. It is a quality that makes our life valuable and powerful. A person having such quality leads a happy and powerful. A person having such quality leads a happy and an orderly life. He/she seldom faces unacceptable obstacle in life. He/she is sure to prosper in life. (NP) signifies moral sensibility. It flashes our human power and reflects our mind. Thus it enlightens our mental faculty by changing the mode of leading life in accordance with rules. (NP) is a kind of virtue. It has to be acquired through habit and diligence. But for it fame, progress or success is impossible. In short we can say that we have to follow those who have gained their success by dint of (NP).


[Honesty, Truthfulness, Education, Ambition, Character, Behavior, Modesty, Patriotism  etc]


10. Bad habits:

(NP) is a very harmful element for our lives. As man lives in a society, he should maintain some social rules; otherwise there may be some bad effects in the society. (NP) makes not only harm a single person but also harmful to all over our country. The man, who wants to lead his life happily, should avoid (NP). Having such kind of worse character now can be possible to be a famous person. If we find the noble and famous persons who prosper in life. We shall discover that none then in (NP). It is the cause of suffering for the society. There is hardly any person who has never seen heard (NP) in our Bangladesh. It is too harmful matter (NP) holds high position, Though, Government may have very much concerned about it. We should take proper step…..


[Scope: Terrorism / Smoking / Environment pollution / Hurtle/ Drug addiction / Dowry system / Illiteracy / Child laver / Copying in the examination,     etc]


11. Digital Bangladesh:

Bangladesh has already fixed her target of achieving “Digital Bangladesh” with that particular time. It is a time of expecting of the nation to see their country in a proper position among other hi tech countries in the world. With a view to implement of Digital Bangladesh the first and foremost duty is to spread the ICT education throughout the whole country. Present ruling pasty (AL) is committed to the nation for implementing Digital Bangladesh and regarding this she has projected various steps. Because of being poor and illiterate, our people can not use ICT. Using ICT is still now beyond their imagination. It is unfortunate that some of us consider it nothing But mere a fashion though most of the people of our country have a lot of interests they remain out of access of ICT on account of high price. In the present era of globalization ICT is a cross cutting issue. The main obstacles are economic crisis, illiteracy, poverty, fundamentalism tyranny of muscular energy, corruption terrorism and so on. Our country a digital one, government’s commitment and people’s co-operation are urgently required. Government should take steps to spread ICT education throughout the country, our education should lay computer based. Students should get easy access to the computer. Then we would be able to build up “Digital Bangladesh”.


Prepared by: Noor E Alam

HOPELAND

Thursday, April 1, 2021

Used to এর ব্যবহার

 #Basic_Grammar 

✅Structure (গঠন প্রণালী) শিখলে আপনি নিজেই নিজের শিক্ষক। আর নিজে নিজে sentence বানিয়ে ইংরেজি করার মজাই আলাদা। 


⭐আজ Used to এর ব্যবহার In Bengali (বাংলা অর্থ সহ) শিখবো।


🔻Used to:(অভ্যাস ছিল, এখন নেই)

  I used to swim in the river.

(আমি নদীতে সাঁতার কাটতাম)

🔻She used to love chocolates.

 (সে চকলেট পছন্দ করতো।)


◼Be+used+to+verb+ing:

🔻Be + accustomed to+ verb+ ing:

I'm used to waking up early./

I'm accustomed to waking up early.

(আমি সকাল বেলা তাড়াতাড়ি ঘুম থেকে উঠি)(অভ্যাস)

🔻He is not used to getting up early.

সে সকাল সকাল ঘুম থেকে উঠতে অভ্যস্ত নয়।


◼Have/has+got+used to+verb+ing:(অভ্যাস হয়েছে)

We have got used to being alone during pandemic:

(মহামারিতে আমাদের একা থাকার অভ্যাস হয়ে গেছে)


◼Be+getting+used to+…(অভ্যাস হতে যাচ্ছে)

I'm getting used to it.

(আমার এটির অভ্যাস হতে যাচ্ছে)


◼Will+get+used to+verb+ing.(অভ্যাস হবে)


You will soon get used to studying.

(তোমার শীঘ্রই পড়াশোনার অভ্যাস হয়ে যাবে)


🔻Subject + “used to” + base form 


I used to wake up early.


🔻 Subject + “to be” + “used to” + gerund or noun


I’m used to waking up early. 


🔻 Subject + “get” +“used to” + gerund or noun


I’m getting used to waking up early.


☑️Some more examples for you.


1. She used to get up early.


2. She is used to getting up early.


3. We used to go sailing on the lake in summer.


4. You used to smoke a pipe.

I used to smoke, but I gave it up a couple of years ago.


5. I used to smoke, but I gave it up a couple of years ago.


6. I used to go there every Sunday.


7. I used to go there every Saturday.


8. He’s quite used to work hard.


9. He’s quite used to hard work.


10. He’s quite used to working hard.

.

Simple Complex Compound